En gång när jag som liten pojk var iväg på ett läger berättades där runt lägerelden en gammal Nordamerikansk folksägen. Jag hade svårt att ta till mig berättelsen just då, men den fastnade ändå någonstans i minnet och på senare år har den gjort sig påmind allt oftare.

    ”En ung bekymrad Cherokee hade under en tid haft en återkommande dröm som förbryllat, och gick nu till stammens äldste för att få hjälp med drömmens betydelse.

I drömmen fanns det två vargar, en vit och en svart. Dessa stora kraftfulla bestar kämpade mot varandra hela tiden. Allt som oftast var det en ursinnig kamp och ibland hade den vita vargen övertaget och emellanåt var det den svarta vargen som verkade starkast.

Stammens äldste förklarade att den svarta vargen stod för rädsla, ilska, svartsjuka, girighet och arrogans medans den vita vargen stod för frid, kärlek, hopp, mod, ödmjukhet och omtanke.

Efter en stunds tystnad frågar den gamle: -vilken av vargarna vinner i din dröm?

Efter lite funderande svarar den unga Cherokeen: -jag tror att den som vinner är den jag matar.”

Vilken varg matar du?

Vad lägger du din tid på?
Vad lägger du din energi och fokus på?
Vad omger du dig med?

Sånt som gör dig glad, smart, stark, modig och omtänksam eller sånt som får dig att tvivla på dig själv, som gör dig irriterad, avundsjuk, småaktig och missgynnsam?

Det du ”matar” dig med, påverkar hur du mår, vilka resultat du får och vilken bild av verklighet och dig själv du skapar,
och den bild av dig själv du skapar leder till hur du agerar, som leder till hur andra ser på dig, som leder till hur andra agerar mot dig, som påverkar hur du ser på dig själv.

Om man t.ex. är riktigt intresserad av sport så är det ju inte helt otippat än att man har utsmyckat sin vardag med diverse sportrelaterade prylar, bilder, texter, kläder och assessorer. Man följer säkerligen några sportrelaterade personer på sociala medier, bloggar och poddar. Man fångas av sportrellaterade löp och förstasidor och läser gärna sportbilagan. Sportnyheterna missas ogärna och diverse matcher, intervjuer, expertdiskusioner och övriga sportevenemang på TV följs med stor hängivenhet. Sen varvas detta med ett och annat besök på de lokala klubbtävlingarna. Sen vill man ju ställa upp för klubben och alla dessa unga utövare så två gånger i veckan står man ju där som tränare. När man sen kommer hem trött och hungrig så tar man lite kvällsgott i soffan. Man har redan sett alla avsnitt av Mästarnas Mästare, Det Största Äventyret, Atleterna, Superstars, m.m. så det får bli att slänga på en bra film istället. Att ”Borg” råkar handla om en sport är inget man ens reflekterar över. Om det är dags för det gamla kompisgänget att gå ut eller om det bara är ett soft restaurangbesök på tumanhand som vankas så drar det nog alltid gärna åt någon av sportbarerna, O’Learys har ju faktisk jävligt gott käk.

Hur stor del av den här persons verklighet är färgad av sitt stora intresse? Jag vill inte på något sätt påstå att sportintresse är vare sig svart eller vit eller ens en varg för den delen. Jag ser ogärna på saker och ting som svarta eller vita. Det finns ju så många olika färger och nyanser.  Jag menar bara att det vi matar oss med blir vår verklighet. Sportintresset i det här exemplet kan ju bytas ut mot vad som helst, och ofta är det flera olika saker.

Om man bara sitter i soffan, dricker öl och käkar chips så förstår vi ju alla att det inte får oss att bli pigga, friska och starka atleter.

Men när det kommer till vad vi matar vårt intellekt med så verkar vi ha lite svårare att se någon tydlig koppling mellan val och resultat.

Vad omger du dig med? Vad lägger du din tid på? Vad lägger du ditt fokus på? Vad fyller du din vardag med?

Vilken verklighet väljer du att leva i?

J.L.Wallenberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s