Tar du tillfället att misslyckas?


Tre personer ska inom en given tidsram var för sig försöka lösa ett problem.

  1. Amanda tar sig fokuserat an uppgiften och jobbar systematiskt men hinner inte lösa problemet innan tiden löper ut. Ledsen och nedstämd går hon där ifrån i tron om att hon inte är tillräckligt smart.
  2. Beatrice känner rätt snart att det verkar vara för svårt. Rädd för att inte lyckas lösa det och framstå som ”korkad” väljer hon att bryta. Bortförklarande och förbannad går hon där ifrån svärandes på att aldrig utsätta sig för något liknande igen.
  3. Cecilia funderar, testar och provar men lyckas inte riktigt komma fram till någon lösning hon heller. Taggad frågar hon ändå om hon får fortsätta eller prova en gång till.

Ingen av de tre personerna klarade utmaningen, men det var bara två som ansåg sig ha misslyckats.

Hur gör du för att komma dit du vill?
Tar du alla tillfällen att ”misslyckas”? …att testa, prova och försöka?
Vågar du misslyckas? …eller gör du bara sånt du redan kan eller vet du klarar av?

Vad är föresten ett misslyckande? Finns misslyckande?

Misslyckande är ju egentligen bara en benämning på, och en förhållning till ett resultat som inte blev i nivå med det du tänkt dig. Men, det är bara ett resultat. Det kan endast bli ett misslyckande i någon form om du på grund av resultatet ger upp.

Men inte ens då finns det egentligen något misslyckande, för om du ger upp på grund av ett resultat så gör du ett val, och det kallas inte misslyckande, det kallas beslut.

Vad du hitintills kallat misslyckande är alltså egentligen inget annat en ett i sig neutralt resultat. För det är du som lägger in en värdering i resultatet. Den värderingen färgas förstås av i vilken omfattning du låter dig påverkas av andras och omvärldens uppfattningar och tyckanden. Men det är du som lägger in din värderingen i resultatet.

Så, ett resultat som blev sämre eller något annat än det du tänkt dig är alltså inget att bli nedslagen av utan något att utvärdera och lära sig av, något som faktiskt leder dig ett steg närmare ditt mål.

Tänk, för att nämna några, om Thomas Edison, Ludwig van Beethoven, Henry Ford, Walt Disney, Soichiro Honda, J.K. Rowling och Michael Jordan hade gett upp och lagt av när de stötte på sina motgångar.

Så, hur väljer du?

Vill du ta tillfället att komma ett steg närmare … ?

J.L.Wallenberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s