4 tips till Nyårslöftet

Har du avgett något nyårslöfte i år?

Om inte så är du nog i gott sällskap. Men jag är ändå lite nyfiken…
Vad i sådana fall fick just dig att inte avge något nyårslöfte?
För klyschigt, eller larvigt?
Eller är det ingen idé för att det ändå inte blir något av det?
Eller kan det vara så att du inte riktigt har modet, att du är rädd för att inte kunna hålla löftet?
Eller ser du inte poängen med att utmana dig, eller behovet att utvecklas, för du ser dig som komplett?

Oavsett nyårslöfte så ger ju vår kalender oss ändå ett lämpligt tillfälle för en nystart eller ett avstamp. Den gamla kalendern läggs bakom oss och en ny oskriven kalender får ta vid.
Årskiftet kan ge oss en liten extra knuff om man på något plan vill vidare.

Anledningen till att många inte realiserar sina nyårslöften och därav slutar avge några tror jag beror mycket på att man just inte avgett ett riktigt löfte utan mer uttalat en form av önskan som grundat sig i ett ”borde”.

Man uttalar typ, -Jag ska börja träna. Men säger egentligen -jag borde börja träna och jag önskar att jag ska klara det.
Man fattar alltså inget riktigt beslut. Man bara hoppas på en förändring, istället för att skapa en förbättring!

Om du vill komma vidare. Om du vill mer med 2020 än bara låta vardagen rulla på. Om du vill förbättra något i ditt yrkesliv, privatliv, eller relation. Så kan du återigen önska, hålla tummarna och sen hoppas på det bästa.
Eller så kan du ta tillfället att avlägga ett riktigt nyårslöfte och själv faktiskt fixa det du vill.

Följande 4 tips kan hjälpa dig att hållbart faktisk få till den förändringen du vill ha.

1: Målbild
Tydliggör vad du vill. Inte vad du inte vill utan vad du på riktigt egentligen faktiskt vill.
Även om det kan finnas en stor motivation i att ta sig ifrån något så behöver du ändå måla upp en riktigt tydligt och attraktiv målbild så du klart kan se vad du vill till.

Det kan till exempel inte vara att gå ner 5kg, att börja träna, att börja äta nyttigare eller liknande.
Att börja träna och äta nyttigt är inte ett mål utan ett medel och att gå ner 5kg hindrar dig inte från att gå upp lika mycket igen. Dessa är också i sig beroende av din viljestyrka för att hela tiden knuffa dig vidare. Tydliggör istället vad det är du egentligen vill, något som du dras till.
Från ditt nuläge är inte det attraktiva målet att gå ner 5kg eller börja träna.
Det attraktiva målet är snarare något i stil med att vara i form och känna sig stark och energifull, vilket i sin tur skapar ytterligare möjligheter.
Föreställa dig en stark bild av ditt önskade läge och känn känslan av att vara där. Känn hur det känns att vara stark och full med energi och vad som då blir möjligt för dig.
Din målbild behöver den här kopplingen, för vi människor är inte så logiska och rationella som vi ofta vill tro utan styrs till mångt och mycket av vad vi känner för.

2: Anledning
Tydliggör anledningen till att du vill dit du vill. Ett klockrent hållbart svar på frågan, Varför?
När motgångarna kommer och målbilden känns långt borta så är det enormt värdefullt att även ha en bestämd anledning till att du vill dit du vill. Att tydligt veta varför du ska dit du vill hjälper dig att hålla dig kvar på vägen när det blir slirigt.

3: Norm
Sen är det så här att vi människor är väldigt konsekventa med att vara de vi är. Vi funkar så att vi tycker, känner, väljer och agerar enligt vår egen norm, den vi tror oss vara, den vi valt att vara.
Du når inte alltid dina mål men du håller dig alltid till din norm, din bild av vem du är.
Mer eller mindre medvetet beter du dig alltså konsekvent med hur du anser att en sån som du beter sig.

Hur du ser ut till exempel, din kropp, frisyr, klädsel, hållning m.m. beror inte så mycket på dina mål eller ”borden” utan är ett resultat av vilken norm du har. Hur du ser dig själv, vem du valt att vara.
Eftersom vi förhoppningsvis är överens om att vi inte är några förutbestämda stenstatyer utan fullt utvecklingsbara människor så vet vi att vi kan ändra vår egen norm.

Nyårslöften rör sig ofta om vikt, träning och kost m.m. Om vi tar exemplet träning, om du ser dig som en person som inte tränar och utifrån den ”sanningen” försöker börja träna så går du emot vem du är. Du är en sån som inte tränar, möjligen en som försöker börja men dock fortfarande en som inte håller på med sånt.
Men om du ändrar på normen, på ”sanningen” om dig själv, som en ”icketränande” och istället skapar bilden av dig själv som en tränande person så blir ditt förhållningssätt annorlunda.
Lite som att försöka installera en programuppdatering i ett för gammalt operativsystem. För att den nya programuppdateringen ska funka måste du först uppgradera operativsystemet.
Så istället för att hjärnan ska kämpa med att få till ett nytt beteende som krockar med din självbild så kan du behöva justera ditt operativsystem först och sen förändra beteendet.

Så, om du vill ändra på något hos dig själv, sluta med, börja med eller utveckla något så behöver du ändra ditt borde till en självklarhet, till en del av din norm, till en uppgraderad bild av dig själv.

4: Vanor
Den vi valt att vara visar sig i alla våra små vanor, rutiner och ageranden.
Det är dock inte alltid som en uppgraderad norm direkt automatiskt ändrar dessa vanor.
Så för att säkerställa att den här uppgraderingen nu ska fungera i praktiken och verkligen hålla i längden så behöver du se till att stötta upp den med dina vanor och vardagsrutiner.

Om du har något som du vill förbättra, fundera då på vilka av dina vanor och små rutiner som hindrar dig och vilka som hjälper dig att komma dit du vill. Prova sen att justera en av dessa rutiner så att den ännu bättre hjälper dig dit du vill. Tänk långsiktigt och börja med små ändringar och låt dem sätta sig.

Prova hur dessa tips funkar för dig och återkom gärna med frågor, kommentarer, erfarenheter och resultat.

Jag önskar dig ett gott och utvecklande 2020!

J.L.Wallenberg